- 250 gr taze asma yaprağı
- 1 su bardağı pirinç
- 1 büyük soğan
- 1 orta boy domates
- 1 yemek kaşığı salça
- 3/4 çay bardağı zeytinyağı
- Bir tutam maydanoz-dereotu (Ben saksıdaki taze fesleğen ve nane yapraklarından da koydum)
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1-2 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
- Yaprakların saplarını ayıklayıp iyice yıkayın. (Sapları isterseniz haşladıktan sonra da ayıklayabilirsiniz.)
- Bir tencereye bir miktar su koyun ve ocağa alın.
- Kaynayınca içine bir miktar yaprak koyun ve üzerinden bastırarak suyun içine batırın.
- Yaprakların rengi hemen değişmeye başlayacak ve yapraklar yumuşayacak. (Yaklaşık 1 dk)
- Yumuşayan yaprakları bir kevgir yardımıyla hemen kaynar sudan çıkarıp bir kaba alın.
- Yapraklar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
- Sarmanın içi için pirinçleri birkaç kat yıkayın ve süzün.
- İnce doğranmış soğanları ve yeşillikleri ilave edin.
- Domatesleri küçük küpler halinde doğrayın ve ekleyin.
- Diğer tüm malzemeyi de ekleyip güzelce karıştırın.
- Her bir yaprağı, geniş kısmı sizin tarafınızda ve damarlı kısmı üstte olacak şekilde bir tabağın üzerine açın.
- İç malzemeden bir miktar alıp, yaprağın geniş kısmına ince uzun yerleştirin.
- Yaprağın size bakan tarafını iç malzemenin üzerine kapatın.
- Yan taraflarını da katlayıp sıkıca sarın.
- Sarmalarınızı tencereye sıkı sıkı yerleştirin ki pişerken açılmasın.
- Üzerini tam geçmeyecek kadar su ilave edin. (Domates ve soğanın suyu da olacak)
- Ocağa alın ve kaynamaya başlayınca ocağı iyice kısın.(Sadece hafif hafif kaynayacak kadar)
- 45 dk kadar pişirin. (Ben düdüklüde 15 dk pişiriyorum)
- İlk sıcaklığı çıkınca servis edin.
Afiyet olsun...
Not: Yapraklardan veya iç malzemeden artan olursa buzluğa kaldırıp daha sonra kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder