Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27 Mart 2014 Perşembe

Çikolatalı Cevizli Mousse Tatlı



Pandispanya için:
  • 2 yumurta
  • 1/2 çay bardağı şeker (50 gr)
  • 1/3 çay bardağı portakal suyu (33 ml)
  • 20 gr kakao
  • 30 gr un
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1/4 paket kabartma tozu
  • 1 avuç ceviz
Mousse için:
  • 2 yumurta akı
  • 1 yumurta sarısı
  • 40 ml süt
  • 100 ml krema
  • 120 gr bitter çikolata
  • 1 yemek kaşığı şeker (20 gr)
Yapılışı:
  1. Pandispanya için öncelikle yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın. şekerin 1/3'ünü aklara, geri kalanı da sarılara ekleyin. Önce akları şekerle birlikte köpük köpük olana kadar çırpın. Sonra sarıları da şekerle birlikte iyice çırptıktan sonra portakal suyunu ilave edin ve karıştırın. Un, kakao ve kab.tozunu da eleyerek ilave edip karıştırın. Son olarak çırpmış olduğunuz yumurta aklarını tahta kaşık veya spatula ile yavaş yavaş karıştırarak ilave edin. 
  2. Yağlamış olduğunuz fırın kabına hamurunuzu dökün. Üzerine cevizleri iri parçalar halinde serpin. 180 derecelik fırında 45 dakika kadar pişirin. Piştiğini anlamak için bir kürdan batırın. Kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.
  3. Mousse için çikolatayı benmari usulü eritin.
  4. Bir kaba süt ve şekeri koyun ve ocağa alın. Karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Kaynama noktasına geldiğinde ocaktan alın.
  5. Yumurta sarısını mikserle biraz çırpın. Sıcak sütü, önce damla damla, yumurta ısınınca kaşık kaşık dökerek çırpmaya devam edin.
  6. Elde ettiğiniz süt-yumurta sarısı karışımını eritmiş olduğunuz çikolataya ekleyip iyice karıştırın.
  7. Yumurta beyazlarını bir kaba alıp benmariye oturtun. Mikserle çırparak parmağınızı hafif yakacak sıcaklığa getirin ve benmariden alın. Tuzu ekleyin. Kabı ters çevirdiğinizde akmayacak kıvama gelene kadar çırpmaya devam edin.
  8. Yumurta beyazlarının yaklaşık 1/3'ünü çikolatalı karışıma ekleyin ve iyice yedirin.
  9. Kalan beyazları da ekleyip sönmesine izin vermeden dikkatlice karıştırın. 
  10. Kremayı bir kaba alıp mikser yardımıyla, kabı ters çevirdiğinizde akmayacak kıvama gelene kadar çırpın. (Çırpma kabını ve mikser ucunu önceden buzlukta iyice soğutursanız daha iyi sonuç alırsınız.)
  11. Son olarak karışıma, çırpmış olduğunuz kremayı da ekleyip, sönmesine izin vermeden dikkatlice yedirin.
  12. Soğumuş olan pandispanyanın üzerine mousse'u dökün ve yayın. (Ben mousse'u bir gün önceden yapıp buzdolabına kaldırmıştım. Dolayısıyla pandispanyanın üzerine donduktan sonra sürmüş oldum. Bu yüzden tatlının üstü düzgün olmadı.)
  13. Bitter çikolatayı sebze soyacağı ile kazıyıp üzerine serpebilirsiniz.
  14. Tatlınız, buzdolabında iyice soğuduktan sonra servise hazırdır.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bunlar da ilginizi çekebilir: