Malzemeler:
Köfte için:
- 1 bardak haşlanmış nohut
- 1 yumurta
- 1küçük soğan
- 1 diş sarımsak
- Maydanoz
- Karabiber
- Kırmızı toz biber
- Tuz
- Galeta unu veya kurutulmuş ve ufalanmış ekmek
- Sıvıyağ
Humus için:
- 1 su bardağı haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohut
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 4-5 yemek kaşığı limon suyu
- 2-3 çorba kaşığı tahin
- Tuz
- Kıvamı ayarlamak için nohutun haşlama suyu
- Bir mutfak robotuna veya parçalayıcıya nohut, soğan ve sarımsağı koyun, robotu çalıştırın. Malzemeler parçalanıncaya kadar çalıştırmaya devam edin.
- Parçaladığınız malzemeyi geniş bir kaba alın ve yumurta, kıyılmış maydanoz, karabiber, kırmızıbiber ve tuzu ilave edip karıştırın.
- Son olarak galeta unu veya kurutulmuş ekmekleri yavaş yavaş ilave edin. Biraz koyun karıştırın, sonra tekrar koyun, karıştırın. Karıştırdıkça ekmekler şişecek ve köftenin kıvam almasını sağlayacaktır. Bu işleme köfteler toplanıp şekil alabilir hale gelene kadar devam edin. İlk başta biraz yumuşak ve ıslak olabilir fakat pişirince içindeki yumurtalar köftenin katılaşmasını sağlayacaktır.
- Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın ve üzerinden bastırın.
- Köftelerinizi ister bol yağda isterseniz yapışmaz tavada az yağda kızartın. (Ben az yağda kızartmayı tercih ediyorum.)
- Köftelerinizi alt üst pişirin.
- Humus için tüm malzemeleri(haşlama suyu hariç) bir parçalayıcı veya blender ile iyice ezin.
- Sonra kıvamı ayarlamak için azar azar haşlama suyundan ilave edin.
- Servis için önce tabağa humustan koyun ve biraz yayın. Üzerine de köftelerinizi koyun.
- İsterseniz tabağa koymak yerine lavaşa yine biraz humus sürüp, köftelerden dizip biraz da yeşillik ekleyip dürüm yaparak da yiyebilirsiniz.
- Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder