Son zamanlarda, sürekli, marketlerde satılan yoğurtların sağlıksız olduğundan, doğallıktan çok uzak olduğundan bahsedilir oldu. Bence bunların yanında bir de çok lezzetsizler. Bu nedenlerle ben de evde yoğurdumu kendim yapıyorum. Bence herkes kolaylıkla evde yoğurt yapabilir. Bunun için yoğurt yapma makinesi sahibi olmanız gerekmez. Makinenin yaptığı tek şey sıcaklığı belli bir değerde sabit tutmak. Bunun yerine, sıcaklığı sabit tutmak için yoğurdu mayaladığımız kabı annelerimizin yaptığı gibi bir battaniye ile sarmak yeterli. Ayrıca, bunun için fırınınızdan da yardım alabilirsiniz. Hiç denemedim ama fırınımın kullanma kılavuzunda yazıyordu; sıcaklık derecesini 50'ye getirdiğimizde, yoğurt yapmak için uygun bir ortam sağlanmış oluyormuş.
Yoğurt yapmayla ilgili epey bir araştırma yapmıştım. Bu araştırma ve edindiğim tecrübe ile nasıl bir süt kullanmalıyız, ne kadar maya kullanmalıyız, mayalama sıcaklığı ne olmalı, ne kadar süre bekletmeliyiz gibi soruların karşılığını buldum.
- Öncelikle sütünüz kesinlikle UHT olmamalı. Pastörize veya çiğ süt kullanabilirsiniz. Eğer çiğ süt kullanacaksanız öncelikle 3-4 dk kaynatmanız gerekecektir. Pastörize sütü kaynatmanıza gerek yok, çünkü zaten mikropları öldürülmüş durumda. Sadece ısıtıp mayalama sıcaklığına getirmek yeterli.
- Maya olarak çoğu markanın yoğurdunu kullanmıyorum, çünkü yoğurdun sünek bir yapıda olmasına neden oluyor.(Bu markalar yurtdışından tek kullanımlık maya alıyorlarmış. Yani siz bir daha kullanmak istediğinizde sonuç iyi olmuyor) Bildiğim 1-2 marka yoğurt var, onlarla mayalıyorum. Siz de mümkün olduğunca doğal yoğurt kullanmaya çalışın. Zaten denedikçe siz de göreceksiniz.
- Miktar olarak da 3 lt süte 1-2 tatlı kaşığı yoğurt yeterli oluyor. Çok fazla maya kullanırsanız, yoğurdunuz sulanır ve ekşir.
- Sıcaklığı ayarlamak için de basit bir yöntem var, o da serçe parmağınızı sütün içine daldırmak :) Sütün parmağınızı biraz yakması gerekiyor fakat sütün içinden çekecek kadar değil. Yani sütünüz, parmağınızın dayanma sıcaklığında olmalı.
- Mayanıza biraz süt koyup pürüzsüz kıvamda bir ayran elde edin. (Bunun için shaker veya blender kullanabilirsiniz.) Süt istenilen sıcaklığa geldiğinde içine boşaltıp, bir tur karıştırın ve hemen soğumadan kapağını kapatıp battaniyeye sarın. Yazın daha ince bir örtü kullanmak gerekiyor. Zira sütün çok sıcak olması yoğurdun ekşi olmasına neden olacaktır.
- Süre olarak da 4-5 saat yeterli oluyor. (Ben genelde 5 saat tutuyorum.) Süreyi çok uzatmayın, yoğurdunuz bu durumda da ekşiyecektir.
Not: Kaynatılıp soğutulan sütün üzerinde biriken kaymağı mayalama işleminden önce alırsanız kaymaksız yoğurt elde etmiş olursunuz. Bu kaymağı da kahvaltılarda balla veya reçelle birlikte tüketebilirsiniz. Mükemmel bir lezzet, mutlaka deneyin.
Ayrıca evde yaptığınız yoğurttan süzme yoğurt da elde edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken bez torbaya veya tülbente yoğurdunuzu doldurup bir süzgeçin üzerine yerleştirmek. Altına da bir kap koyup buzdolabına kaldırırsanız 3-4 saat sonra süzme yoğurdunuz hazır. Yoğurt suyunu da çorba, ekmek ve pilavlarınızda kullanabilirsiniz veya içebilirsiniz. Besin değeri yüksek, çok yararlı bir besin; mutlaka değerlendirin, sakın dökmeyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder