Pazar günkü kahvaltımızda kendi yaptığım peynir, zeytin ve bazlama vardı. Uzun zamandır isteyip de yapamadığım peynirimi bu hafta sonu yaptım. Yanında da kepekli bazlama ve yazın yazlığın bahçesinden kendi ellerimle toplayıp yapmış olduğum organik zeytinlerimle tamamen 'Selen yapımı' bir kahvaltı oldu.
Kahvaltı Menüsü
Ev yapımı peynir
Malzemeler:
Malzemeler:
- 2,5 kg süt
- 2 bardak yoğurt
- Tuz
Yapılışı:
- 2,5 kg kadar sütü kaynatın.
- Pastörize süt kullanıyorsanız kaynar kaynamaz, çiğ süt kullanıyorsanız 4-5 dk kaynadıktan sonra 2 bardak çırpılmış yoğurdu ekleyin ve karıştırın. Kesilmeyi hemen göreceksiniz. Bunu yeşil suyun ortaya çıkmasından anlayabilirsiniz. Eğer kesilme tam olarak gerçekleşmediyse biraz daha yoğurt ilave edebilirsiniz.
- Sonra içine tuzunu da ilave edip karıştırın ve iyice soğuyana kadar bekleyin. Ben 3 çay kaşığı tuz kullandım ama çok tuzsuz bir peynir elde ettim. Siz de isteğinize göre tuz miktarını artırabilirsiniz. Tuz olarak da zeytin, peynir, salça yapımında kullanılan iri tuz kullanmanız gerekiyor.
- Soğuduktan sonra bez torbaya veya tülbente peynirinizi suyuyla beraber dökün elinizle biraz sıkın. Sonra torbanın ağzını bağlayıp üzerine 5 kg kadar ağırlık koyun. Ben ağırlık olarak büyük bir tencerenin içine su doldurup onu kullandım. Ayrıca torbanın altına da uygun bir kevgiriniz varsa koyabilirsiniz.
Bazlama
Mazemeler:
Mazemeler:
- 150 gr beyaz un
- 50 gr tam buğday unu (veya kepekli un)
- 125 ml su
- 5 gr yaş maya
- Tuz
Yapılışı:
- Hamuru, daha önce anlatmış olduğum pide hamuru gibi yapın. 5 dk kadar yoğurun.
- Hafifçe ısıtılmış teflon veya seramik bir tavaya veya tencereye ( 28 cm kullandım ama 26 cm de olabilir) hamuru her yeri eşit kalınlıkta olacak şekilde yayın.
- Tavanın kapağını kapatın ve hamuru mayalanmaya bırakın.
- Hamur mayalanıp 2-3 katına çıkınca tavanın altını açın. (Kapağı açmayın) Ama çok çok kısık ateş olmalı.
- Bir tarafı pişince ters çevirip diğer yüzünü de pişirin.
- İlk sıcaklığı çıktıktan sonra bazlamanız servise hazırdır.
Siyah Çizme Zeytin
- Zeytinleri saklayacağınız kabı belirledikten sonra içine biraz su koyun. Çeşme suyu kullanmak yerine içme suyu kullanırsanız daha iyi olur.
- Zeytinleri yıkadıktan sonra 3 yerinden boylamasına çizin ve su doldurduğunuz kaba atın. Suyun içine atmanız zeytinlerin rengini korumasını sağlayacaktır. Suyun zeytinlerin üzerini örtmesi gerekmektedir. Bu yüzden eğer su yetersiz kalırsa üzerinden ilave edin.
- Tüm zeytinler bittiğinde kabınızın ağzını kapatın. 2-3 hafta gaz çıkışı olacaktır. Ara ara kabınızın ağzını açıp gaz çıkışını sağlayın. Zeytini kendi acı suyunda uzun bir süre saklayabilirsiniz.
- Tatlandıracağınız zaman zeytinlerin suyunu döküp tekrar temiz su koyun. Bu işlemi her gün yapın. Ara ara tadına bakın. Zeytinleriniz tatlandığında bu kez tuzlu suyun içine atın. Ben tuzlu yapmak için 1 lt suya 1 yemek kaşığı kadar tuz koydum ve biraz kaynattım. Soğuyunca da zeytinlerin olduğu kaba boşalttım. Zeytinlerinizi bu suyun içinde veya zeytinyağının içinde saklayabilirsiniz. (Burada da peynir, zeytin, salça yapımında kullanılan tuz kullanmanız gerekiyor.)
- Zeytinleriniz artık istediğiniz zaman yemeğe hazırdır.
elinize sağlık, tuz konusunda kaya tuzu desek :))
YanıtlaSilYorumunuz için teşekkürler. Turşu, zeytin, peynir gibi gıdalar için kullanılan bu tuz, kaya tuzu olarak biliniyor fakat paketlerin üzerinde deniz tuzu diye yazıyor.
YanıtlaSil