Haftaiçi kahvaltıları için Pazar gününden hazırlayabileceğiniz bir lezzet...
Ben bazen 2 tepsi yapıp birazını buzluğa kaldırıyorum. Sabahları istediğim kadar çıkarıp tavada ısıtıyorum, yumuşacık ve yeni pişmiş gibi taze oluyor.
- 75 gr tereyağı
- 200 ml süt (1 su bardağı)
- 1 yumurta (Sarısı üzeri için ayrılacak)
- 1/4 paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un
- Susam,çörekotu veya haşhaş
İçi için:
- 200 gr lor
- 1 tutam dereotu veya maydanoz
Yapılışı:
- Oda sıcaklığına getirilmiş tereyağı, yumurta akı ve sütü bir kapta karıştırın.
- Mayayı bu karışımın içinde eritin.
- Tuzu ekleyin.
- Unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın.
- Hamur elinize yapışmayacak kıvama geldiğinde olmuş demektir.
- Hamuru ılık ortamda 1 saat kadar mayalandırın.
- İçi için lor ve ince doğranmış dereotunu karıştırın.
- Mayalanıp kabaran hamurunuzdan 2 ceviz büyüklüğüde parçalar koparıp avucunuzda açın.
- Ortasına iç malzemeden koyup hamurun kenarlarından ortaya doğru birleştirip kapatın.
- Hazırladığınız poğaçaları yağlanmış tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün.
- Susam, çörekotu veya haşhaş serpin ve üzerlerinden hafifçe bastırın ki yapışsın.
- Fırını 50 dereceye ısıtın ve tepsinizi fırının orta veya biraz alt rafına yerleştirin.
- Poğaçalar kabarıp 2-3 katına çıktığında fırını 180 dereceye getirin.
- Üzerleri kızarana kadar pişirin.
- İlk sıcaklığı çıktıktan sonra servis edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder