Evde ekmek yapmanız için illa ki ekmek yapma makinenizin olmasına gerek yok. Sadece un, su, maya ve fırın yeterli. Bir de isterseniz keten tohumu, domates kurusu, ceviz, zeytin gibi katkı malzemeleri...
O zaman herkes mutfağa...
Malzemeler:
- 200 gr tam buğday unu
- 200 gr beyaz un
- 250 ml su
- 1/4 paket yaş maya
- 1-2 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı keten tohumu
- Susam
- Çörekotu
Yapılışı:
- Unu geniş bir kabın içine alın ve ortasını açın.
- İçine ılık su ve mayayı koyun.
- Unun üzerine de tuz ekin.
- Unun ortasındaki mayayı suyun içinde eritin ve havuzun içine yavaş yavaş unu ekleyerek bütün unu suya yedirin.
- 10 dk kadar yoğurun. Keten tohumunu da ekleyip karıştırın.
- Bir kek kalıbı veya herhangi fırın kabının tabanına kepek (veya un) serpin. Elde ettiğiniz hamuru da kepeğe (veya una) bulayın ve kalıba yerleştirin. (Kalıp kullanmadan hamuru top haline getirip direkt tepsiye de koyabilirsiniz.)
- Susam ve çörekotu serpin, elinizi ıslatıp biraz bastırarak hamura yapışmalarını sağlayın.
- Fırını 50 dereceye ısıtın. Hamuru fırına verin.
- Hamur kabarıp 3 katına çıkınca fırını 200 dereceye getirin ve üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
- Fırından çıkardığınızda üstü kurumuş olacak, hiç korkmayın. Sıcakken hemen üzerine ıslak bir bez koyun. 10-15 dk içinde yumuşayacaktır.
- İlk sıcaklığı çıktıktan sonra ekmeğinizi kalıbın kenarlarından spatula ile ayırın ve ters çevirin. Ekmeğiniz kolayca kalıptan çıkacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder