Et yemediğimi öğrenen her 10 kişiden belki 9'unun 'Eee sen ne yiyorsun o zaman?' tepkisi ile karşılaşıyorum. Benim sadece ot yediğimi düşünen insanlar var ama ben sadece et yemiyorum. Protein ihtiyacını karşılamak üzere önceleri soya tüketiyordum fakat artık GDO'suz soya bulamıyorum. Bu nedenle baklagillere daha çok ağırlık verdim. Daha çok da yeşil mercimek ve nohut. Bu besinleri, sadece yemeğini yaparak tüketmek zorunda değilsiniz. Ben her şekilde değerlendiriyorum. Haşlayıp küçük kaplarda buzluğa koyuyorum, kullanacağım zaman üzerine sıcak su döküp buzunu çözdürüyorum. Salatalara, çorbalara,yemeklere koyuyorum. Yeşil mercimekli börek yapıyorum. Nohutu, kışın karnabahar veya kereviz yemeğine, yazın da patlıcan yemeğine koyabiliyorum. Tabii bir de bunların yanında yeşil mercimek ve nohut köftesi yapıyorum. Her zaman ikisinden birini tercih ediyordum köfte yapmak için ama bu defa ikisini birden kullandım.
VEJETERYAN KÖFTESİ
Malzemeler
- 1 bardak haşlanmış yeşil mercimek
- 1 bardak haşlanmış nohut
- 3 yumurta
- 1 soğan
- 1 diş sarımsak
- Maydanoz
- Karabiber
- Kırmızı toz biber
- Kekik
- Tuz
- Galeta unu veya kurutulmuş ve ufalanmış ekmek
- Sıvıyağ
- Bir mutfak robotuna veya parçalayıcıya mercimek, nohut, soğan ve sarımsağı koyun, robotu çalıştırın. Malzemeler parçalanıncaya kadar (yaklaşık 1 dakika) devam edin. Ben çok ezilmesini tercih etmiyorum ama siz kıvamını isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.
- Parçaladığınız malzemeyi geniş bir kaba alın ve yumurtaları, maydanozları, baharatları, tuzu ilave edip karıştırın.
- Son olarak galeta unu veya kurutulmuş ekmekleri yavaş yavaş ilave edin. Biraz koyun karıştırın, sonra tekrar koyun, karıştırın. Karıştırdıkça ekmekler şişecek ve köftenin kıvam almasını sağlayacaktır. Bu işleme köfteler toplanıp şekil alabilir hale gelene kadar devam edin. İlk başta biraz yumuşak ve ıslak olabilir fakat pişirince içindeki yumurtalar köftenin katılaşmasını sağlayacaktır.
- Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın ve üzerinden bastırın.
- Kızartmak için istediğiniz sıvı yağı kullanabilirsiniz. Son zamanlarda zeytinyağının kızartmalarda kullanılmasının doğru olmadığına yönelik haberler çıkmaya başladı fakat ben yine de en sağlıklı yağ olması deneniyle zeytinyağını tercih ediyorum. Fakat ocağı çok açmıyorum ki yağ fazla kızmasın. Bir de seramik tavada az yağda pişiriyorum. Böylelikle kızartmalarım hem az yağlı olmuş oluyor, hem de dökmek zorunda olduğum yanmış yağ ortaya çıkmıyor.
- Köftelerinizi alt üst pişirdikten sonra yanında salata veya çeşitli sebzelerle servis edebilirsiniz.
- Afiyet olsun...
Ogul'un bile hayir diyemedigi guzel lezzet :) ellerine saglik selencim.
YanıtlaSil