Malzemeler:
- 300 gr un
- 200 ml su
- 1/3 paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Kaşar peyniri
- Domates&biber sosu
Yapılışı:
- Unu geniş bir kabın içine alın. Ortasını açın. Orta kısma gelmeyecek şekilde tuzu unun üzerine serpin. Ortadaki açtığınız havuza mayayı ve suyu ilave edin. Mayayı suda elinizle güzelce erittikten sonra yavaş yavaş içten dışa doğru unu havuza ekleyerek karıştırmaya başlayın. Unun hepsi bitene kadar içten dışa doğru karıştırmaya devam edin. Sonunda yumuşak bir hamur elde etmiş olacaksınız. Hamuru 1-2 saat kadar mayalanmaya bırakın.
- Hamur mayalanıp kabarınca açma işlemine geçebilirsiniz. 5 veya 6 parçaya ayırdığınız hamurları ara ara unlayarak ince uzun açın. Ben kendi tepsilerime göre açtım. (Uzunluğu 35-40 cm, genişliği 10-12 cm kadar oldu.) Siz de kendi tepsilerinize uygun olacak şekilde hamurların büyüklüğünü ayarlayabilirsiniz. Yalnız, hamurun kalınlığı 2-3 mm olacak şekilde açmanız gerekiyor.
- Daha sonra açtığınız bu hamuru unlanmış (veya kepek serpilmiş) tepsiye yerleştirin ve kenarlarından 1 cm kadar içe doğru katlayın. Sonra üzerine küp küp doğranmış kaşar peyniri koyun. Ben hazırladığım hamurdan 6 tane pide yaptım ve her birine yaklaşık 100 gr kadar kaşar koydum. Siz arzunuza göre miktarını artırıp azaltabilirsiniz.
- Bir de farklı olarak yazın kavanoz kavanoz hazırlamış olduğum domates-biber sosu ile farklı bir lezzet yarattım. Bu da Margarita Pide oldu. Bunun için, önce sosu hamurların üzerine sürüp sonra kaşarları koymanız gerekiyor.
- Tepsiye yerleştirmiş olduğunuz pideleri önceden 250 dereceye ısıtılmış fırının alt kısımlarına gelecek şekilde yerleştirin ve üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Eğer fırının turbo ayarında pişirecekseniz tepsinizin yeri önemli olmayacaktır. Dikkat edin fırının sıcaklığı çok yüksek olduğundan pideleriniz hemen pişecektir. Pişirme işlemi yaklaşık 10-15 dk kadar sürüyor.
- Pideler pişerken yanına bir de ayran yapabilirsiniz. Ben kendi yaptığım yoğurttan yaptım. Pide ile çok güzel gidiyor. Her zaman doğal ve katkısız yiyecek-içeceklerden yana olduğum için size de kola yerine ayranı tavsiye ediyorum. Afiyet olsun.
Not: 1 kg domatesin kabukları soyulup iri doğranıp 10-15 dk pişirildikten sonra közlenmiş, kabukları soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış kırmızı biberler eklenir. Hepsi blenderdan geçirilir ve istenilen kıvama gelene kadar pişirmeye devam edilir. Sonra kavanozlara sıcak sıcak konulup kapakları kapatılıp ters çevrilir. Soğuyunca kavanozları tekrar çevirerek saklayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder